søndag 6. mars 2011

TID FOR ELTEFRITT BRØD

Jeg har lagt merke til at "no knead bread" oppskrifter har blitt veldig populært på matblogger rundt omkring og det forstår jeg veldig godt. Et eltefritt brød er det som har gjort at vi har hatt hjemmebakt brød i dette huset i åresvis.
Det var først når jeg begynte å lage dette kjappe og eltefrie brødet at jeg greide og lage brød jevnt og trutt. Hvis bakingen blir et ork så glir man fort tilbake til gamle (kjøpe)vaner.

Ingrediensene til brødet røres sammen om kvelden, det står så til neste morgen, (eller selvfølgelig morgen til kveld), deigen skuffles opp i formene med en slikkepott og settes inn i kald ovn, stekes og vips så er brødet ferdig. Brødet holder seg saftig i flere dager.

3 STORE BRØD:

1 kg hvetemel

1 kg grovbakst

1 dl linfrø

1 dl solsikkefrø

1 dl sesamfrø

3 dl havregryn

1-2 ss saltca 2 liter vann
5 (fem) gram gjær 
2 ss sirup eller olje

Finn frem en romslig bolle som du blander alle de tørre ingrediensene i, ha oppi ca 1,8 liter kaldt vann. Gjær og sirup røres ut i 2 dl lunket vann og helles i. (Jeg bruker et glass med tett lokk og rister til alt er oppløst)

Bruk en tresleiv og rør godt sammen til grøtkonsistens.


Dra en bærepose over bollen og la stå til neste dag, eller ca 10-15 timer. 

Da er deigen ferdig hevet og ser omtrent sånn ut:Smør tre 2-liters brødformer (helst med non-stick belegg) og skuffle deigen med en slikkepott slik at den blir sånn ca likt fordelt på tre former.


Formene settes så inn i kald ovn på nederste rille.
Stekes i 1,5 timer på 190 grader og brødene er ferdig!! 


Ps. Her er det selvsagt fritt frem til å kombinere melsorter og frø og/eller minske oppskriften, bruk vannet til å justere deg frem til "grøtkonsistensen".

Brødene egner seg utmerket til frysing, jeg deler de i to og fryser de halve ettersom vi er en liten husholdning. . 

GOD BAKST!
2 kommentarer:

Kristin sa...

Dette skal jeg også prøve! Så perfekt!

Klem, Kristin

Trulte sa...

Hei
Denne var ekstra smart, da det blir mindre å veie opp, enkelt og greitt med dl-mål. Dette må prøves!